NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanlığı ve Sosyoloji Topluluğu tarafından bölgede yaşayan insanları sosyolojik bir perspektifle incelemek amacıyla “Sosyoloji Günleri” düzenlendi.
Geleneksel olarak “Herkes İçin Sosyoloji” sloganıyla gerçekleştirilen Sosyoloji Günlerinin bu yılki teması “Trakya” oldu.
Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salon’da gerçekleştirilen programın açılışında Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, akademisyenler ile öğrenciler bir araya geldi.
Programın açılışında konuşan Sosyoloji Topluluğu Başkanı Batuhan Ayberk BALKIR topluluğun faaliyetleri ve ileriye yönelik projeleri hakkında bilgi verdi. BALKIR, “Önceliğimiz öğrenci arkadaşlarımızın her alanda aktif ve sosyal bireyler olabilmesini sağmaktır” dedi.
Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İhsan ÇETİN ise açılış konuşmasında “Bölümümüz Trakya’daki birkaç bölümden bir tanesi, bu bölgeye ilişkin bizlere daha fazla görev düşüyor. Bu sene “Trakya” kavramını belirledik, bu kavramın yeterince çalışılmadığını düşünüyoruz. Trakya demek Asya’dan Avrupa’ya geçişleri başlıca güzergahı demek, Trakya bir “köprü” demek “göç” demek, Trakya kavramının pek çok farklı alanda çalışılması gerekiyor. Trakya sadece göç değil aynı zamanda kültürel çeşitlilik de demek. Dolayısıyla Tekirdağ’da bulunuyor olmamız bizi bu anlamda sorumlu kılıyor. Gayemiz bölgenin sorunlarına araştırmalarıyla katkı sağlayan mezunlar yetiştirmek” sözlerine yer verdi.
Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ’ın oturum başkanlığını yaptığı ilk oturumda Sosyoloji Bölümünün sosyal olaylar ve olgular içeren bu tür akademik ve bilimsel faaliyetler yapmalarını çok değerli bulunuyorum. “Trakya” gerçekten insanlık tarihinde adeta bir hareket koridoru.” diyerek programın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Oturumun ilk konuşmasını Trakya Üniversitesi Roman Araştırma Enstitüsü Öğr. Gör. Tülay Tekin YILMAZ “Roman Çocuklarının Okul Başarısızlıkları ve Devam Sorunları” konulu sunumu ile yaptı. Daha sonra Üniversitemiz Sosyoloji Bölümü Araş. Gör. Mustafa Ammar KILIÇ ve arkadaşları A. Kadir BAL, Muhammed Sıddık YAŞAR ve Muhammed Yasir BODUR son bir haftadır Türkiye-Yunanistan sınırındaki mültecilere yardım götürme faaliyetleri sırasında şahit oldukları olayları ve gözlemleri paylaştı.
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Yasemin ORAMAN’ın oturum başkanlığını yaptığı programın ikinci bölümünde İstanbul Teknik Üniversitesi Doç. Dr. Fatma Belma OĞUL “Vatanlararası Göç Kavramı ile Trakya’daki Göçler”, İllinois Üniversitesi Antropoloji Bölümü Prof. Dr. Mahir SAUL “Sahra-altı Afrika Ülkelerinden Trakya ve Ege üzerinden Yunanistan’a Geçiş” ve Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neşe ATİK’in “Trak Göçleri” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.
http://bhi.nku.edu.tr/haberler/SosyolojiG%C3%BCnleriD%C3%BCzenlendi/s/30097